Składniki:

  • Wierzchołki młodych, świeżych pokrzyw ( 100g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (150g)
  • 50 g maki kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Szczypta soli
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

  • Pokrzywy dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 5 min. Następnie odlewamy wodę, powstałą papkę miksujemy używając blendera.
  • Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej, wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Do powstałej masy dodajemy pokrzywę. Całość dokładnie miksujemy.
  • Formę do ciasta 21 cm x 25 cm smarujemy masłem, następnie posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez 30 min.
  • Ciasto polecają nasze edukatorki Agnieszka i Magda, jednocześnie dziękując za wykonanie naszej edukatorce Izie! :)