Składniki:

  • kostka masła ( 200g)
  • szklanka mąki pszennej (200g)
  • łyżka wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 szklanki drobno pociętych, wcześniej sparzonych i umytych wierzchołków pokrzyw
  • oliwa
  • 1 cebula, ząbek czosnku, można dodać szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy mąkę i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Gotową kulkę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na nasmarowanej oliwą formie do tarty.
  • Cebulę, czosnek, szczypiorek smażymy na oliwie, dodajemy pokrzywę. Całość rozkładamy na cieście.
  • Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Gotową masą polewamy ciasto z warstwą pokrzywy. Pieczemy w temperaturze 180° przez 40 minut.