Składniki:
- kostka masła ( 200g)
- szklanka mąki pszennej (200g)
- łyżka wody
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 szklanki drobno pociętych, wcześniej sparzonych i umytych wierzchołków pokrzyw
- oliwa
- 1 cebula, ząbek czosnku, można dodać szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy mąkę i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Gotową kulkę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na nasmarowanej oliwą formie do tarty.
- Cebulę, czosnek, szczypiorek smażymy na oliwie, dodajemy pokrzywę. Całość rozkładamy na cieście.
- Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Gotową masą polewamy ciasto z warstwą pokrzywy. Pieczemy w temperaturze 180° przez 40 minut.