Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka świeżych płatków róży lub 1/2 suszonych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Żurawinę kroimy na drobne cząstki, od płatków róży odrywamy białe części, pozostałe części płatków kroimy na mniejsze części. Jeżeli używamy suszonych płatków to namaczamy je w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy ciasto, na koniec wsypujemy płatki i żurawinę i dalej wygniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Pieczemy 15 -20 min. w temperaturze 180°C.